Thursday, 27 October 2011

let cOOk....

HARI INI SAYA INGIN BERKONGSI PENGALAMAN MASAK PIZZA SENDIRI.....>.<
wah skema sungguh ayat aQ nie....hehehehe
so sekarang kite mulakan bahan-bahan yang diperlukan untuk buat doh....

  1. TEPUNG GANDUM
  2. 2 PEK YIS
  3. AIR
  4. GARAM....(kasi rase doh kita nie)
  5. planta....(guna lepas tepung dah jadi cam gambar tu..)



tu je rasanya aQ gune...aQ buat yang simple je...
asal kami makan x keras macam batu..hehehe
NEXT...
kite sediakan sosnya..
macam aq gune pasta puye sos je....and add la some more ingredients yang kowg rase patut
  1. sos pasta
  2. daging ayam hancur
  3. lada hitam
  4. bawang besar
  5. bahan perasa





NEXT STEP
sediakan topping die...yang nie ikutlah citarasa kowg jugak nak letak apa
aQ guna bahan yang ada je...kata pizza cowboy...hhehehe




  1. lada benggala
  2. hot dog
  3. bawang
  4. cili sos...( nak kasi pedas )
  5. black paper
  6. chess...=)




bila bahan-bahan semus nie siap boleh la start hias..ahahhaah
before letak topping nie...doh kita kene cucuk-cucuk pakai garfu
sebab....ermmmm tu aQ x taye lak makcik aQ
aQ just follow je, dia suruh
buat cam nie je...

so hias puye hias...pizza aQ pun jadi cam nie la...Ok x...hehehehe
hentam je la...asal sedap di makan

ready to be cooked...>-<

wah akhirnya pizza aq siap untuk dimakan
and inilah rupenya...
sedap tau...just kurang chees jee
klu tak dah jadi macam iklan pizza hunt tau....














Sunday, 23 October 2011

HANG OUT

 assalamualaikum....
so lama jugak x update blog nie...sOWy busy sikit la...
so 
last wednesday and thursday....ceh dah macam nak buat karangan pulak
dua hari tu aq keluar dengan member2 aQ..
memang penat tapi at less ada jugak la aktiviti nak di buat ye
tengah-tengah bosan nie kan..

HARI RABU
aQ keluar dengan member U, serius rindu gak dengan diowng nie so jumpa la tapi siaaan kami
x dapat jumpa yang lain
tempat lepak>>> Time sQuare..
aktiviti>>>> cam biasa la...makan,wayang and window shopping even kocek nie tinggal habuk je..hehhe
pape pon thanks ye tu DAYAH gan AINA..
oOOppsSs lupa lak to AIN...
sapa AIN??.....>.<"
kawan dayah la...dak satu  U kami...just aQ je x kenal....
hang Out gan dak tembam nie...heheheh



HARI KHAMIS
so so soOOoo...
yg ini lagi x sabar coz aQ jumpa member sekolah...perh serius rindu kot
aQ gerak gan AINA RAPI...(lain orang ye)
dekat sana aQ jumpe la TEAM gan QIELA....wah....best yee
sampai dekat bowling aq jumpe lak budak laki...
so sibuk cerita aQ... x kasi tahu pun dekat manekan
tempat>>> mid valley la...(jimat kos)
so bape agak yee yg pergi nie yee,..???
rase nya klu x silap kire 12 owg semuenye
nak list ke...emmm malas la...
kowg tgok je la gambor dekat bawah nanti....
seronok pergi sana windu nak masuk sekolah balik rasanya...cepat betul kami dewasa
lupa lak...lepas je kami habis main bowling...
jumpa shazana boimen dekat surau...syok giler....
syud pon dtg tpi lambat sikit la...nak dekat habis game bru sampai..
comeyy sungguh die..
even lama rasanya x ketemu tapi masing-masing still dengan perangai yang sama
so aQ nampak cute je tengok diowng nie...hehehehe

                               wah nie gambor bajet kejap..aQ pon nak try pakai camera nie..hehehe..
       aQ lupe name famous die ape..."-.-"....hehe






Tuesday, 11 October 2011

i'm maiD..??

sO aQ ambik part tyme kejer jadi maid ke...??
  x lah
aQ kemas bilik aQ je sebenarnya...ubah angin orang kata
mengemas bilik tu yg memang macam sarang tikus...
nama je anak pompuankan aQ nie...
biaselah bile BILIK tu kena tiggal lame..heheheh
perhh aQ cakap same kowng la habuk byk gak la..
bile aQ selongkah kat tempat yg jarang2 di tuju untuk di sapu
tadi lak aQ rase macam HUNK lak 
bile aQ alihkan almari baju...heheehehe...   
ok aQ rase keje-keje pemulihan ini akan selesai dalam minggu ini
coz aQ nak balik kampung and a lot of activity pas nie...
so cayok-cayok lah utk diri sendiri..
                             


WAH BEST YE KLU DAPAT BILIK CAM NIE...HEHEHEH

Monday, 10 October 2011

CHARLIE story....

wah rasa macam aQ nak cerita fantasy story lak..
ok...back to story
sebenarnya aQ nak cerita sikit pasal binatang yang telah
memberi kesan yang kekal kat badan aQ ini

siapa itu CHARLIE,..charlie nie sebenarnya seekor serangga tau
and dia nie tinggal kat kawasan pertanian especially kat 
kawasan sawah padi.
first time dengar name serangga nie memang macam tak percaya 
keglamorran dia...perh nama oversea kot..tpi duduk kampung je..
nama dia nampak macam serangga ini jenis yang baik dan cute2 je
hakikatnya...
SANGAT-SANGAT MERBAHAYA.....ok sekali dia sengat kat kowg
confem memberi kesan yang kekal
aQ salah soranglah mangsa dia..
mula-mula ingat charlie ini serangga yang kalau sengat sakit sikit je
rupa-rupanya bisa dasyat jugak la..patut la roOmate aQ
kalau nampak charlie macam nampak apa je menjerit2 dekat dalam bilik tu

so
 sepanjang aQ kene sengat tu memang tak selesalah..rimas,pedih,sakit,....
perh memang gatal kot....
apa taknya aQ kene dekat leher sampai bahu..tu belum masuk yang merebak tu..
siap aQ nie x boleh la berpeluh or panas 
sampai nak jawab exam pon tergangu kot tapi alhamdullilah time exam tu soalan dapat jawab
member suruh pi uk a.k.a unit kesihatan tapi aQ tak suka pi klinik..
aQ suruh Faizah nordin belikan ubat untuk aQ
and die sejenis ubat krim and sungguh mujarab..ALHAMDULLILAH

DI sini aQ nak kongsi sikit fakta tentang saipa sebenarnya charlie ini dan sikit gambar charlie gan kesannya

 Nie Biodata Beliau :
Nama dalam ic :CHARLIE@ROVE BEETLE @ KUMBANG ROVE
Gelaran di PSIS: Charlie Brown
Nama Kampung : Semut Kayap

Fakta :
Cecair hemolimf yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandungi toksin sentuh haiwan yang paling berbisa di dunia. Toksin ini dikenali sebagai ‘pederin’ (C24 H43 O9 N) dinamakan dalam tahun 1953. Ia mempunyai tahap keracunan 12 kali lebih tinggi daripada venom ular tedung. Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih lagi mempunyai ketoksinannya. Persentuhan dengan kumbang ini semasa bergerak atau tidur, menghancurkannya pada badan atau mengosok dengan jari yang kotor akan menyebabkan konjunktivitis dan penyakit kulit yang teruk yang dikenali sebagai ‘dermatitis linearis’, ‘paederus (kumbang rove/ staphylinidae) dermatitis’, ‘whiplash dermatitis’ dan sebagainya.Charlie ni adalah serangga karnivor dan memakan lain-lain serangga yang lebih kecil. Ia merupakan serangga yang memainkan peranan penting dalam kawalan biology untuk mengawal serangga perosak padi. Ade baiknya jugak si CHARLIE ni.Semasa hujan lebat atau banjir , Charlie ini akan berhijrah ke kawasan yang lebih kering.





2 september,5 syawal

Tarikh ini tidak akan aQ lupa sampai akhir hayat aQ..
saat itu,mak tinggalkan kami buat selama-lamanya.
dan pada saat ini sudah sebulan lebih mak pergi..

sekarang aQ di rumah coz cuti sem..and ruamh nie dah x rasa macam dulu
segalanya telah ALLAH tetapkan dan aQ patut redha atas segala yang ALLAH rancang
kerna rancangan-NYA adalah sebaik-baik rancangan
dan kerana DIA sebagai Tuhan lebih MAHA MENGETAHUI setiap apa yang ada
pada hamba-NYA

aQ dan keluarga akan cuba menjadi lebih kuat untuk hadapinya
dan mulakan seseuatu yang lebih baik.
MAk walaupun emak pergi meninggalkan kami
kasih sayang mak masih ada dalam hati kami sekeluarga
dan kami berusaha akan menjadi anak yng lebih baik.
terima kasih atas segalanya...
kekuatan mak selama mak melawan sakit itu
tidak akan kami lupa dan kami akan ambil 
kekuatan itu untuk kami teruskan hidup kami
hingga akhir hayat kami juga

love and miss u so much mak...thanks for everything
AL-FATIHAH utk mak tersayang.....