Thursday, 11 July 2013

AHLAN WASALAN YA RAMADHAN

ASSALAMUALAIKUM..,

Ramadhan menyinggah kembali pada tahun 2013 ini, bagi aku ini kali pertama aku berpuasa penuh di rumah (InsyaALLAH) setelah 3 tahun aku bermastautin di bumi perlis sebagai seorang pelajar. Tahun ini juga, tahun kedua kami sekeluarga berpuasa tanpa Mak Maya kami. Kerinduan di hati kami hanya ALLAH S.W.T sahaja yang mengetahui. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya, itulah yang aku pegang bagi menyedapkan jiwa yang terseksa ini. Ok stop right here, we continue about Ramadhan.

Pendapat aku tentang erti bulan Ramadhan itu sendiri, simple suci dan bersih. Ramadhan satu bulan di mana banyak keindahan kecantikannya. mari kita bersama menjelajah dan merungkap keindahan dan kecantikan bulan Ramadhan itu sendiri.

  • Bermula dengan kita bersahur, ALLAH telah memberi kita pahala atas manusia apabila dia bersahur dan jangan lupa setelah kita bersemangat bersahur, mendirikan solat subuh yang mana ianya satu kewajipan mesti didirikan. Janganlah kita tersasul dalam melakukan ibadah, yang mana sunat itu menjadi kewajipan dan yang wajib menjadi sunat. Opss!! umat islam di zaman moden ini, kita perlu lebih berhati-hati.
  • Seterusnya di siang hari, disini kita di uji oleh lebih sedikit dimana kita perlu menahan diri daripada makan dan minum. Nampak macam menyiksakan tapi hakikatnya ALLAH telah beri banyak kelebihan dalam kepahitan itu, sesungguhnya Dia MAHA PEMURAH. Cuma kita sebagai manusia perlu mengkaji dan mencari kebaikannya bukan hanya mengeluh dan merungut. Itu bukan sikap kita sebagai umat Islam. erkk asal tuu..?? gastrik..!! ermm serius penyakit inilah bakal kita dengar masa musim puasa ini. Sudah menjadi satu trend pulak, yang tak pernah sakit gastrik pun boleh tiba-tiba ada gastrik tahap kronik. 
  • Setelah penat kita menjalani kewajipan berpuasa, ALLAH berikan kita waktu yang sangat menyentuh hati, apabila azan magrib berkumandang hendaklah kita menyegerakan berbuka kita. Bagi aku waktu ini sangat indah, Kalau aku menghayati waktu ini rasa kadang-kadang sangat tersentuh. Erkkk..!! alhamdullilah kenyang sudah. haa..!! kamu mesti ingat jangan makan berlandaskan nafsu, bukankah bulan Ramdhan ini kita mesti melatih nafsu kita. Jadi diri ini kena perlu di peringatkan selalu agar makan tidak berlebihan sehingga hendak mendirikan solat magrib yang wajib itu, terasa bebannya berat sangat kerana terkenyang. So be careful ok..!!
  • Pada malamnya, bulan Ramdhan di perindahkan lagi dengan solat terawih, Sesungguhnya ALLAH MAHA PENGASIH dan MAHA PENYAYANG. Solat sunat terawih ini banyak kelebihan dari segi jiwa dan jasmani itu sendiri. Setiap kalimah Memuji ALLAH yang MAHA PENCIPTA dan berselawat keatas Nabi Muhammad, sesangat indah dan setiap malam Ramadhan itu sungguh meriah dah berser-seri. SubhanaALLAH
  • Jangan di lupakan dengan ibadah yang lain, terutamanya membaca Al-Quran, Sahabat Sejati kepada manusia, cuma manusia yang sering melupakannya. Qiamullai jangan di lupakan, mungkin bukan tiap hari kita semua lakukan. Pada Bulan Ramdhan ini, marilah kita cuba melakukannya. Banyak lagi ibadah boleh kita lakukan. 

P/s : Marilah kita bersama berebut harta karun yang mana nilainya tidak terkirajugak bersungguh melakukannya, semoga kita semua dapat melakukan dengan ikhlas.

p/s : maaf jjika ada kesilapan, aku manusia yanag baru hendak belajar berjinak dalam penulisan yang lebih serius.








   

Sunday, 7 July 2013

MEH KONGSI RESEPI SIKIT..

Hari ini nak berkongsi sedikit resepi  OREO CHESS CAKE yang aku belajar dekat youTube. Dan yang lebih penting kek tu menjadi bila aku buat. The best part in making oreo chess cake is you not need to bake. NO BAKE !!! yes just put this cake in freezer for 6 hours or overnight. Simple and not tiring...So good luck.


INGREDIENT


1 pkt sweet plain biscuits, 250g (tiger biscuits)
1 pkt oreo cookies (14 cookies)
1 pkt mini oreos
100g butter
2 tbsp hot water
1 tbsp gelatine powder
2 x 250g pkts cream cheese (room temperature)
1 cup thickened cream
3/4 cup caster sugar
1/4 cup of condensed milk

p/s : klu x ada gelatin, boleh pakai lemon juice..pastikan gelatin di gaul dengan air panas

TIME TO MAKING

PART 1
  1. Melt the butter and crush 1 pkt sweet plain biscuits 
  2. mix the butter and biscuits (make sure not to dry and not to moist)
  3. put inside plain container cake
  4. press the ingredient and put in freezer for 30 mnt

PART 2
  1. Put in cream cheese, thickened cream, caster sugar into mixer
  2. And stir all ingredient together
  3. Then put condensed milk and gelatine and stir again
  4. Next put oreo biscuits that have been crush and stir again
  5. Done put inside the plain container and tap the plain to make sure no bubble inside the ingredient
  6. And ready to put in freezer for 6 hours.

FUHH !! siap sudah, simple sangat dan sangat sedap. Di sebabkan aku bukan penggemar makanan manis so aku makin 2 sudu sahaja. 

p/s: aku harap kamu fahamlah, aku berENGLISH ni. Aku nak improve my English skills. so sorry la kalau ada yang tak berapa faham n ayat ye terlalu OH MY ENGLISH.!! peace no war


GAMBAR X ADA KE..??  of course la ada so hope enjoy






Saturday, 6 July 2013

MANA YANG LEBIH PENTING

ASSALAMUALAIKUM

Hari ini kita merungkai mungkin atau kita cuba berbicara tentang segelintir perangai MANUSIA, yes people, person, someone, somebody or anything that related dengan sesuatu yang ALLAH jadikan dia sebagai khalifah di muka bumi ini.
  1. BILA KAWAN-KAWAN KAU LEBIH PENTING DARI KELUARGA DAN SAUDARA-MARA
KAWAN - berkawan itu memang sangat indah, tapi kene ingat jangan sampai terlalu taksub dan percayai persahabatan sampai pinggirkan sesuatu yang LEBIH PENTING  dalam kehidupan dan keliling kita setelah ALLAH dan RASUL. Bukan apa, sesetengah manusia yang berperangai begini memang masalah. Bukan apa bila  keluarga sendiri memberi nasihat tidak sikit pun ambil pusing tetapi bila kawan yang tidak pasti masa kita susah nanti bakal membantu kita,terus sokong apabila menasihati diri kita ini, kadang-kadang apa yang di perkatakan oleh kawan itu semuanya setuju. Ingat masa kita susah nanti siapakah yang masih berpaling melihat penderitaan kita. dan aku sangat sedih, kadang manusia begini masih boleh berlagak depan keluarga sendiri dan masih pegang dengan katanya '' tak apa, kamu semua tak ada. kawan aku masih ada.'' Hello serius itu aku cakap senang sahaja, manusia tak kenal di untung.

    2.  WHEN MY CAREER MORE IMPORTANT FROM MY FAMILY.

KERJAYA - Ini masalah paling besar berlaku di zaman serba moden ini, kerana taksubkan pangkat dan wang, keluarga terabai. Kebiasaan nya ia berlaku terhadap ibu bapa zaman moden. Kebiasaannya anak-anak akan menjadi mangsa atas kerakusan ibu bapa itu sendiri. Mulalah pelbagai masalah akan timbul, bukan apa anak-anak ini cuba mencari jalan agar ibu bapa mereka memberi sedikit ruang dan masa bagi mendengar kemanisan dan kepahitan sepanjang pembesaran mereka dengan harapan ada mutiara kata dari ibu bapa mereka untuk mereka terus bersemangat dalam menempuh kehidupan. Jangan di salahkan anak-anak berkelakuan yang kurang enak jika ibu bapa itu sendiri mementingkan apa yang LEBIH PENTING. Bukan meminta menjadi ibu bapa yang sempurna, cuba perlu menjadi ibu bapa yang hebat di mata anak-anak.

   3. BILA DUNIAWI LEBIH PENTING DARI  PENCIPTA-MU ALLAH S.W.T

KEPADA ALLAH KITA KEMBALI - Dari segala yang penting diatas, kepentingan yang pasti dalam diri manusia itu sendiri adalah ALLAH. ALLAH Maha Pencipta, sesungguhnya dari DIA lah kita datang dan dari DIA lah kita kembali. Di perakhiran zaman ini, manusia terlalu leka dan terlalu bekejar mencari sesuatu yang kepastiaannya ke arah keburukan. Ramai jiwa manusia yang tersungkur atas kehendak nafsu dan lupa atau pura-pura lupa atas perintah-NYA. Memang kita bukanlah manusia yang sempurna tapi sepatutnya kita seudaya-upaya memberi yang terbaik dalam melaksanakan perintah-Nya dan bersungguh-sungguh dalam meninggalkan larangan-Nya. Nikmat dan keindahan  yang paling indah ialah bila cinta manusia terhadap Penciptanya lebih dari segala-galanya. Dari situ InsyaALLAH segala rintangan dan selok- belok kehidupan ini pasti mudah di tembuhi dengan pelbagai perasaan yang hanya ALLAH sahaja MAHA Mengetahui segalanya.


p/s: jika ada terasa mohon maaf, cuba ingin berceloteh. Aku juga bukan manusia yang sempurna cuma ingin mengingati diri ini juga yang terlalu banyak dosa terhadap ALLAH S.W.T . (^^)