Thursday, 11 July 2013

AHLAN WASALAN YA RAMADHAN

ASSALAMUALAIKUM..,

Ramadhan menyinggah kembali pada tahun 2013 ini, bagi aku ini kali pertama aku berpuasa penuh di rumah (InsyaALLAH) setelah 3 tahun aku bermastautin di bumi perlis sebagai seorang pelajar. Tahun ini juga, tahun kedua kami sekeluarga berpuasa tanpa Mak Maya kami. Kerinduan di hati kami hanya ALLAH S.W.T sahaja yang mengetahui. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya, itulah yang aku pegang bagi menyedapkan jiwa yang terseksa ini. Ok stop right here, we continue about Ramadhan.

Pendapat aku tentang erti bulan Ramadhan itu sendiri, simple suci dan bersih. Ramadhan satu bulan di mana banyak keindahan kecantikannya. mari kita bersama menjelajah dan merungkap keindahan dan kecantikan bulan Ramadhan itu sendiri.

  • Bermula dengan kita bersahur, ALLAH telah memberi kita pahala atas manusia apabila dia bersahur dan jangan lupa setelah kita bersemangat bersahur, mendirikan solat subuh yang mana ianya satu kewajipan mesti didirikan. Janganlah kita tersasul dalam melakukan ibadah, yang mana sunat itu menjadi kewajipan dan yang wajib menjadi sunat. Opss!! umat islam di zaman moden ini, kita perlu lebih berhati-hati.
  • Seterusnya di siang hari, disini kita di uji oleh lebih sedikit dimana kita perlu menahan diri daripada makan dan minum. Nampak macam menyiksakan tapi hakikatnya ALLAH telah beri banyak kelebihan dalam kepahitan itu, sesungguhnya Dia MAHA PEMURAH. Cuma kita sebagai manusia perlu mengkaji dan mencari kebaikannya bukan hanya mengeluh dan merungut. Itu bukan sikap kita sebagai umat Islam. erkk asal tuu..?? gastrik..!! ermm serius penyakit inilah bakal kita dengar masa musim puasa ini. Sudah menjadi satu trend pulak, yang tak pernah sakit gastrik pun boleh tiba-tiba ada gastrik tahap kronik. 
  • Setelah penat kita menjalani kewajipan berpuasa, ALLAH berikan kita waktu yang sangat menyentuh hati, apabila azan magrib berkumandang hendaklah kita menyegerakan berbuka kita. Bagi aku waktu ini sangat indah, Kalau aku menghayati waktu ini rasa kadang-kadang sangat tersentuh. Erkkk..!! alhamdullilah kenyang sudah. haa..!! kamu mesti ingat jangan makan berlandaskan nafsu, bukankah bulan Ramdhan ini kita mesti melatih nafsu kita. Jadi diri ini kena perlu di peringatkan selalu agar makan tidak berlebihan sehingga hendak mendirikan solat magrib yang wajib itu, terasa bebannya berat sangat kerana terkenyang. So be careful ok..!!
  • Pada malamnya, bulan Ramdhan di perindahkan lagi dengan solat terawih, Sesungguhnya ALLAH MAHA PENGASIH dan MAHA PENYAYANG. Solat sunat terawih ini banyak kelebihan dari segi jiwa dan jasmani itu sendiri. Setiap kalimah Memuji ALLAH yang MAHA PENCIPTA dan berselawat keatas Nabi Muhammad, sesangat indah dan setiap malam Ramadhan itu sungguh meriah dah berser-seri. SubhanaALLAH
  • Jangan di lupakan dengan ibadah yang lain, terutamanya membaca Al-Quran, Sahabat Sejati kepada manusia, cuma manusia yang sering melupakannya. Qiamullai jangan di lupakan, mungkin bukan tiap hari kita semua lakukan. Pada Bulan Ramdhan ini, marilah kita cuba melakukannya. Banyak lagi ibadah boleh kita lakukan. 

P/s : Marilah kita bersama berebut harta karun yang mana nilainya tidak terkirajugak bersungguh melakukannya, semoga kita semua dapat melakukan dengan ikhlas.

p/s : maaf jjika ada kesilapan, aku manusia yanag baru hendak belajar berjinak dalam penulisan yang lebih serius.
   

No comments:

Post a Comment